Slimme autosleutels zijn niet meer weg te denken

Vrijwel alle nieuwe auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met smart key-technologie, waardoor het steken van een sleutel in het portier van je auto om het te ontgrendelen of in het contactslot om de motor van je auto te starten overbodig is geworden. Veel lezer onder ons zullen dergelijke techniek in huis hebben en hebben gekozen voor een speciale sleutel doos.

Nu heb je een afstandsbediening, die vertrouwt op radiofrequenties om de deuren van een auto te ontgrendelen en de motor te starten. In het begin, toen intelligente autosleutels voor het eerst werden geïntroduceerd, werden ze vooral gebruikt in luxe auto’s, omdat het een dure technologie was, en het geen zin had om ze in minder dure auto’s toe te passen.

Enkele van de populairste en meest geavanceerde slimme sleutelsystemen zijn Mercedes-Benz’s Keyless Go geïntegreerd in SmartKeys, Toyota’s Smart Key System, Lincoln’s Intelligent Access System, en BMW’s Comfort Access.

Hoe werkt een slimme autosleutel?

Voertuigen met dergelijke technologie zijn uitgerust met computersystemen en kunnen de bestuurder identificeren wanneer deze de auto nadert. Het systeem gebruikt verschillende microchips en sensoren die informatie doorgeven aan de slimme sleutel, die de deuren van de auto opent dankzij een in de sleutel geïnstalleerde transponder chip. Zoals je leest heel wat anders dan de elektrische aansteker zoals eerder altijd verwerkt in auto’s.

Dit is een zogenaamd Passive Keyless Entry System, waarvoor u niet eens uw sleutel uit uw zak of tas hoeft te halen en op een knop hoeft te drukken om de deuren te ontgrendelen. Zodra u in uw auto bent gestapt, kunt u de motor starten door op de startknop te drukken.

Er zitten flink wat voordelen aan het systeem

Dit zijn misschien wel de belangrijkste voordelen van intelligente sleutels ten opzichte van traditionele autosleutels. Behalve dat ze erg handig zijn, maken ze uw auto ook moeilijk te stelen.

Dat komt omdat dieven een auto met intelligente sleutels niet kunnen ontgrendelen en starten met de traditionele methode, waarbij enkele draden worden doorgeknipt en vervolgens gestript en aangesloten.

Het computersysteem in de auto vereist dat de juiste code van de smart key wordt doorgegeven, en als het die niet ontvangt, krijgt het de auto niet aan de gang, ongeacht welke en hoeveel draden worden doorgeknipt en aangesloten.

Nadelen slimme autosleutel

Wat de nadelen betreft, is het vermeldenswaard dat er enkele extra kosten verbonden zijn aan een auto met smart key-technologie. Als u toevallig uw slimme sleutel verliest, kan het u meer dan €100 kosten om hem te vervangen, terwijl het vervangen van een traditionele sleutel slechts €10 – €15 kost.

Bovendien kunt u geen nieuwe intelligente sleutel kopen waar u maar wilt, omdat het een technologie is die door de fabrikant van uw auto is gedeponeerd, en u kunt er alleen een krijgen bij een erkende dealer, wat betekent dat u waarschijnlijk veel tijd zult verspillen en een heel gedoe zult hebben bij het zoeken naar een vervangende sleutel.

Tevens, als u vergeet de motor uit te zetten voordat u de auto verlaat, en de auto in uw garage achterlaat, komt er koolmonoxide vrij dat in uw huis terecht komt, wat fatale gevolgen kan hebben.

Kortom, slimme sleutels kunnen uw autoritten zeker comfortabeler maken, maar u moet ze wel in de gaten houden en proberen ze niet te verliezen, want u zult veel geld moeten betalen om ze te vervangen.

Related posts